Het Piramide Principe

Je herkent het vast wel: tijdens je werk heb je vaak te maken met drukbezette mensen, waardoor je boodschap goed overbrengen een flinke uitdaging kan zijn. Maar geen zorgen, het Piramide Principe biedt een oplossing! Deze eenvoudige structuurmethodiek geeft handvatten om je boodschap helder en doeltreffend over te brengen. In deze blog vertellen we je hoe het Piramide Principe in elkaar zit en hoe je het in de praktijk toepast. Het Piramide Principe leren begrijpen en toepassen in de praktijk is ook één van de vele trainingen binnen het Maisters traject.

Het Piramide Principe

Eindelijk is het dan zover, jij bent aan de beurt om je verhaal te presenteren aan een groep collega’s, managers of klanten die er een sport van maken om dagelijks 12 uur werk in een 8-urige werkdag te proppen, terwijl ondertussen hun telefoon met mails en appjes constant om aandacht vraagt. Om deze mensen te boeien moet je verhaal wel ijzersterk zijn.

Barbara Minto (voormalig McKinsey consultant) had ook met deze uitdaging te maken en ontwikkelde daarom het Piramide Principe. Dit principe, sterk in zijn eenvoud, is toe te passen in alle schriftelijke en mondelinge communicatie en daarom dus voor iedereen relevant!

‘Denk vanuit je publiek en niet vanuit jezelf’ vormt de basis van het Piramide Principe. Als je vanuit deze redenatie je verhaal opbouwt, is het logische gevolg dat je je verhaal begint met de hoofdboodschap, bestaand uit de context, het probleem en de oplossing, gevolgd door de belangrijkste ondersteunende argumenten die aangeven waarom de beschreven oplossing de juiste is. Na het bespreken van de belangrijkste argumenten is een mogelijke vervolgstap om de onderliggende data per argument te behandelen. Maar let op: mensen zijn niet altijd geïnteresseerd in details, dus dit verplaatsen naar de bijlage is zeker een goede optie. Door je presentatie op deze manier op te bouwen, geef je je publiek de ruimte om op hun eigen moment overtuigd te raken — waardoor ze met iets meer ontspanning kunnen luisteren.

Overzicht van het Piramide Principe

Ken je publiek

Voordat je met de opbouw van je verhaal aan de slag gaat is het belangrijk om eerst een stap terug te zetten: het is namelijk cruciaal om je publiek scherp voor ogen te hebben voordat je überhaupt aan het maken van je presentatie begint. Stel jezelf vragen zoals:

  • Heeft mijn publiek veel of weinig voorkennis over dit onderwerp?
  • Vanuit welke rol zitten mijn stakeholders aan tafel?
  • Wat is hun informatiebehoefte en welk probleem proberen ze op te lossen?

Begin met het einde voor ogen

Het doel van je verhaal kraakhelder hebben is van essentieel belang, naast het kennen van je publiek. Een presentatie maak je namelijk niet om je klikvaardigheden te oefenen. Bepaal dus vooraf eerst je doel: wil je informeren, overtuigen, instrueren, of misschien juist een besluit afdwingen?  Elk doel vraagt om een andere aanpak.

Misschien denk je nu: ‘Dit alles klinkt logisch, dit doe ik vast en zeker grotendeels automatisch al’. Toch lijkt het ‘natuurlijk’ toepassen van het Piramide Principe in de praktijk vaak minder vanzelfsprekend dan verwacht. We hebben namelijk nogal de neiging om vanuit onszelf te redeneren. Als je het echter voor elkaar krijgt om de piramidestructuur geïntegreerd te krijgen in al je communicatie gaat het je zeker helpen.  Je denkt dan immers bewust na over het doel van je boodschap, je onderbouwt je boodschap met heldere argumenten en past dit aan op de behoefte van je publiek. Al met al word je sneller begrepen en krijg je meer voor elkaar. Grote kans dat collega’s de samenwerking met jou positiever gaan ervaren!