Blog 1/3 | Vakmanschap is Maisters-schap. Waarom wij doen wat wij doen

Maisters ontwikkelt jonge, talentvolle professionals tot vakkundige managementconsultants. Dat doen we via een 2,5-jarig programma dat stevige consultancyopdrachten, vakinhoudelijke coaching, een uniek opleidingsprogramma en intensieve intervisiebegeleiding combineert. Zo bouwen onze opdrachtgevers samen met de Maisters aan de toekomst van hun organisatie. Maar wat maakt iemand nu echt een vakkundig adviseur? In deze blog duikt Wiet Verkooijen, directeur van Maisters, dieper in ons gedachtegoed rondom vakmanschap, de essentie van een ’trusted advisor’ en onze unieke benadering van het adviesvak.

Waarom Maisters?

Maisters helpt young professionals zich verder te ontwikkelen tot deskundige adviseurs. Waarom we begin 2021 aan dit avontuur zijn begonnen? Dan moeten we even een stukje teruggaan in de tijd. Dolf L’Ortye, Lidia Swinkels, Paul van Bekkum en ikzelf zijn echte vakidioten, met een enorme passie voor het consultancyvak. Nadat we in 2018 startten met Summiteers, kwamen we al snel tot de conclusie dat we dit prachtige ambacht – want dat is het – ook wilden overdragen aan anderen. We merkten dat professionals die al een tijdje meedraaien, op een gegeven moment verdieping zoeken. Maar een passend aanbod ontbrak. Dat gat, daar zijn we met Maisters ingesprongen.

De vertrouwde adviseur

De naam Maisters is een afgeleide van David Maister. In zijn boek ‘De vertrouwde adviseur’ beschrijft hij heel helder dat het zijn van een consultant, een adviseur, écht een vak is. Een vak dat om specifieke professionele vaardigheden en gedragingen vraagt, maar ook op persoonlijk vlak de nodige ontwikkeling vergt. Een ’trusted advisor’ is betrouwbaar, kan zich kwetsbaar opstellen, moet geloofwaardig zijn, en vooral niet te veel met zichzelf bezig zijn.

Vertrouwen en luisteren

Vraag mensen wat een adviseur is, en ze zeggen vaak: een externe consultant. Toch is dat niet helemaal terecht. Ja, voor sommigen is het een beroep, maar iedereen neemt zo nu en dan de rol van adviseur op zich. De kernvraag waar het boek van Maister om draait is: wat maakt je een effectieve adviseur? Het antwoord ligt in het vertrouwen dat de geadviseerde in jou heeft. Zijn boek zoomt in op hoe vertrouwen tussen mensen werkt. Natuurlijk gaat het ook over andere aspecten van het adviesvak, maar het komt steeds weer terug op dat vertrouwen. Vertrouwen en goed luisteren. Je kunt alleen adviseren als je eerst exact begrijpt wat er speelt. Mensen zijn vaak te snel geneigd om te denken dat ze de vraag begrijpen en staan direct met een antwoord klaar. Maister onderstreept het belang van de tijd nemen om de vraag op tafel te krijgen. Dan heb je al de helft gewonnen. Dit gedachtegoed hebben we als fundament genomen voor ons ontwikkelprogramma.

Expert versus adviseur

Je hoeft dus niet altijd formeel een consultant te zijn om een adviseursrol aan te nemen. Of je nu analist bent, controller, projectmedewerker, of een rol vervult in communicatie, adviescomponenten komen in veel functies van pas. Maar de grap is: deze mensen bezitten vaak specifieke expertise, en juist die diepgaande kennis kan een belemmering vormen voor hun adviesvaardigheden. Natuurlijk kun je zowel een expert in je vakgebied zijn als een effectieve adviseur. Deze twee rollen kunnen naast elkaar bestaan en elkaar zelfs versterken, maar het gaat wel om verschillende vaardigheden. Als expert heb je al snel de neiging om vanuit je eigen kennisgebied te willen praten. Terwijl je als adviseur niet moet praten, maar luisteren, vragen stellen en met de ander bezig moet zijn. De diepgaande, inhoudelijke kennis over een bepaald onderwerp zit bij de klant. Zij weten hoe hun organisatie functioneert of hoe hun product in elkaar zit. Het is niet jouw taak als adviseur om ook al die kennis tot je te nemen. Inhoud speelt zeker een rol, maar het is de kunst om een structuur of proces rondom die inhoud te creëren. Daarbij houd je als goede adviseur ook nog eens rekening met de gedragskant. Door in te zetten op deze menselijke factor, breng je mensen samen, zorg je voor onderling begrip en faciliteer je effectievere samenwerking. Op die manier maak je hetgeen je bereikt op het vlak van inhoud en proces duurzamer. Het is deze combinatie van inhoud, proces en gedrag die echt het verschil maakt bij het doorvoeren van veranderingen binnen een organisatie.

Het pad naar vakmanschap

Voor young professionals die hun vaardigheden in het adviesvak willen verbeteren, bieden wij een ontwikkeltraject van 2,5 jaar aan. Het is een soort meester-gezelconstructie, waarbij de deelnemers door drie uitdagende strategische opdrachten geleid worden. Ze krijgen ook alle tools, kennis, en een denkraam aangereikt om als professional verder te groeien. Tijdens dit traject kunnen ze niet alleen rekenen op begeleiding van ervaren consultants van Summiteers, maar ook op ondersteuning vanuit de klant. Dit biedt een unieke combinatie van leren door ervaring, persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Op deze manier leren komen ze het vak van managementconsultant echt te kennen en bouwen ze het ideale profiel op voor hun volgende carrièrestap op de arbeidsmarkt.

Jaren vooruit

Wanneer young professionals hun traject bij ons afronden, willen we dat ze het gevoel hebben dat ze een schat aan kennis en ervaring hebben opgedaan waar ze jaren mee vooruit kunnen. Dit is ook wat we terugkrijgen van onze Maisters. Rinze Veenstra, een van onze Maisters, vatte onlangs zijn ervaring treffend samen: ‘In mijn werk heb ik nog nooit zo weinig over de inhoud geleerd en zoveel over mezelf. De ruimte die er is om met je eigen leerdoelen aan de slag te gaan, en het feit dat de opdrachtgever hiervan op de hoogte is en er ruimte voor maakt, is echt uniek.’

In de praktijk

Als er een nieuw groepje Maisters begint, beginnen we met een verhelderende oefening. We vragen eerst: ‘Wat is een adviseur volgens jou?’ Het standaardantwoord gaat vaak over beroepen als advocaten, consultants en accountants. Dan draaien we de vraag om: ‘Van wie in je leven heb je echt waardevol advies gekregen?’ Dan zie je het beeld verschuiven naar de vertrouwenssfeer. Dan krijgen we antwoorden als: mijn vader, mijn oma, een leraar. Als we vervolgens doorvragen naar wat die persoon dan zo’n waardevolle adviseur maakt, is de consensus duidelijk: ze luisteren goed, begrijpen me en voelen aan wat belangrijk is. Deze oefening biedt nieuwe Maisters een nieuw perspectief op wat het betekent om een adviseur te zijn. Dat ligt over het algemeen ver verwijderd van het initiële, meer formele beeld dat ze hadden.

Het ontwikkelprogramma in detail

Ons ontwikkelprogramma is heel goed doordacht. We willen niet alleen de kennis en kunde van onze Maisters vergroten, maar ook hun persoonlijke ontwikkeling en professionele groei stimuleren. Dit doen we aan de hand van een gestructureerd pad dat meerdere facetten van het adviesvak bestrijkt. In een volgende blog zoomen we dieper in op hoe we dat vakmanschap tot leven brengen.

Ook interesse in een toekomst als trusted advisor?

Heb jij het in je om een trusted advisor te worden? Voel jij de passie om te groeien, zowel professioneel als persoonlijk, binnen het adviesvak? Dan is het Maisters-programma precies wat je zoekt. Jouw toekomst als trusted advisor begint bij Maisters.