Blog 3/3 | De concrete vaardigheden en expertise van een Maister

In de eerste blog van deze serie vertelde Wiet Verkooijen, directeur van Maisters, over ons gedachtegoed rondom vakmanschap en de unieke benadering van Maisters in het adviesvak. In de tweede blog dook hij dieper in op hoe we de optimale leeromgeving creëren voor onze Maisters en hoe theorie en praktijk elkaar versterken. In deze derde en laatste blog van de serie gaat Wiet inhoudelijk in op de concrete vaardigheden en expertise die onze Maisters ontwikkelen. Welke specifieke kennis en vaardigheden vinden wij belangrijk en hoe zorgen we ervoor dat onze young professionals uitgroeien tot vakkundige managementconsultants?

Het juiste evenwicht tussen hard skills en soft skills

In de eerste blog uit deze serie had ik het al over de combinatie van consultancyopdrachten, vakinhoudelijke coaching, intensieve intervisiebegeleiding en een uniek opleidingsprogramma. Als ik nu specifiek kijk naar het opleidingsstuk, wat stoppen we dan in dat programma om de Maisters voldoende handvatten te geven voor het consultancyvak? Dat zijn eigenlijk een aantal trainingen op de wat hardere vaardigheden, oftewel hard skills, en de zachtere vaardigheden, oftewel soft skills. Hard skills omvatten de meer analytische kant van het werk, zoals projectmanagement en strategische planning. Aan de zachtere kant, de soft skills, zitten vooral de vaardigheden die nodig zijn om een goed veranderproces te kunnen begeleiden, maar ook intermenselijke vaardigheden. Denk hierbij aan hoe je interventies doet, hoe je met weerstand omgaat, dat soort zaken. Deze tweedeling in ons opleidingsprogramma zorgt ervoor dat Maisters zowel de technische kennis als de menselijke vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om een succesvol te worden.

 

Wiet Verkooijen

Trainingen gericht op projectmatig werken en persoonlijke effectiviteit

In het begin van ons programma ligt de focus sterk op methodieken die helpen om als adviseur snel goed uit de verf te komen op je opdracht. Denk aan trainingen over projectmatig werken, stakeholdermanagement en het maken van een goed plan van aanpak. Deze methodieken zorgen ervoor dat Maisters meteen vanaf het begin effectief kunnen werken in een complexe omgeving. Rinze Veenstra, een van onze Maisters, heeft dat – gelukkig – ook precies zo ervaren: “Die persoonlijke effectiviteit komt al vrij snel in het programma aan bod. Dat linkt ook heel mooi aan een van de elementen van die vertrouwensformule, die zo’n essentiële rol speelt bij het worden van een trusted advisor.”

Diepgang en complexiteit in de vervolgfase

Naarmate het programma vordert, bouwen we voort op deze basis en introduceren we complexere materie. In het tweede blok richten we ons meer op consultingskills, waarbij de nadruk ligt op de interactie met klanten en medewerkers. Dit omvat trainingen in strategie-executie en het ontwikkelen van een roadmap. In deze fase helpen we onze Maisters om hun vaardigheden verder te verfijnen en zich comfortabel te voelen in interacties met diverse stakeholders. In het derde blok bieden we meer ruimte voor persoonlijke invulling en richten we ons op de uitstroom na Maisters. We begeleiden onze Maisters in hun toekomstplannen en helpen hen een helder toekomstbeeld te ontwikkelen. Dit maakt het programma niet alleen diepgaand, maar ook zeer persoonlijk en gericht op de lange termijn.

De vertrouwensformule als leidraad

Ik denk dat we voor ieder element van de vertrouwensformule trainingen hebben die daarbij helpen. We hebben bijvoorbeeld een training persoonlijke effectiviteit die zich richt op betrouwbaarheid. Daarnaast hebben we ook een mooie training over kwetsbaar opstellen en hoe je dat doet, wat erg ten goede komt aan ‘intimiteit’ binnen de vertrouwensformule. Een andere waardevolle training is Conscious Leadership, die zich richt op het bewust zijn van eigen gedrag en het niet egocentrisch handelen. In plaats daarvan leer je hoe je je eigen emoties en gedachten een plek kunt geven en erover kunt praten. Al deze trainingen zorgen ervoor dat onze Maisters niet alleen technisch bekwaam zijn, maar ook op een authentieke en betrouwbare manier kunnen samenwerken met klanten en hun medewerkers.

Praktijkgericht en interactief leren

Onze trainingsaanpak is praktijkgericht en interactief. We geloven dat je het beste leert door te doen, daarom gebruiken we veel casusbesprekingen en rollenspellen. Dit zorgt ervoor dat onze Maisters de theorie direct kunnen toepassen in een voor hen vertrouwde omgeving voordat ze deze in de praktijk brengen. Daar heeft Rinze onlangs ook een mooi inzicht over gedeeld: “We hebben het natuurlijk vooral over consultancyskills, maar feitelijk zijn het vaardigheden die je op heel veel aspecten van je leven kunt toepassen. Dus of je nu intern of extern adviseur wordt of een heel ander beroep gaat uitoefenen of privé iets moeilijks moet aanpakken, deze vaardigheden helpen je verder.”

Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Alle ervaringen die je opdoet, maken je misschien ook wel tot een ander persoon. Dat linkt ook weer terug naar mijn eerste blog waarin ik vertelde dat iedereen een adviserende rol kan hebben. Of je nou vader, moeder, oom, vriend of partner bent, je komt vaak in situaties waarin je de vaardigheden die je in ons programma ontwikkelt, kunt gebruiken.

Ruimte voor dialoog

Bij de trainingen laten we bewust veel ruimte voor dialoog, met elkaar en met de trainer. Dat is een rode draad door het hele programma: onderling kennis en ervaringen uitwisselen. Je draait niet een lesje af, maar leert ook hoe anderen bepaalde dingen hebben aangepakt en hoe je zelf dingen anders kunt doen op basis van hun ervaringen. Dit draagt echt bij aan het interactieve deel van de trainingen, waardoor het niet voelt als een hoorcollege. Waar de trainingen meer op vaardigheden gericht zijn, ga je samen – of soms alleen – aan de slag, je presenteert het resultaat en daarop krijg je feedback van de groep. Bij soft skill-trainingen, maar soms ook bij hard skill-trainingen, gebruiken we rollenspellen en andere trainingsmethodes. Dat is echt heel waardevol. Veel van de trainers zijn ervaren adviseurs van Summiteers. Zij delen hun eigen worstelingen en bevindingen. Ze zijn immers geen alwetende goeroes, maar gewoon mensen van vlees en bloed die werken in de adviespraktijk. Het is erg leerzaam om van hen te horen wat hun valkuilen zijn geweest en welke tips en tricks ze hebben ontdekt gedurende hun carrière.

Een afgerond traject met blijvende impact

Ons opleidingsprogramma heeft een duidelijke structuur met een begin en een einde, waarbij de Maisters proef de laatste uitdaging vormt. Dit is een tweedaagse proeve van bekwaamheid waarin Maisters al hun kennis en vaardigheden kunnen inzetten. Het programma is ontworpen om niet alleen tijdens de duur van de opleiding waardevol te zijn, maar ook om blijvende impact te hebben op het professionele en persoonlijke leven van onze Maisters. Dit maakt het een uniek en effectief traject voor de ontwikkeling van toekomstige managementconsultants.

Ook interesse in een toekomst als trusted advisor?

Heb jij het in je om een trusted advisor te worden? Voel jij de passie om te groeien, zowel professioneel als persoonlijk, binnen het adviesvak? Dan is het Maisters-programma precies wat je zoekt. Jouw toekomst als trusted advisor begint bij Maisters.